Mooie teksten bij overlijden van een dierbare

  • Geplaatst op
  • Door Romy
Mooie teksten bij overlijden van een dierbare

Woorden vinden om dat gevoel uit te drukken is moeilijk, maar soms kan een mooie boodschap toch wat troost bieden. Hier vindt u wat voorbeelden van mooie teksten bij het overlijden van een dierbare.

Mooie teksten bij overlijden van een dierbare

Het verlies van een dierbare raakt diep. Woorden vinden om dat gevoel uit te drukken is vaak moeilijk, maar soms kan een mooie boodschap toch wat troost bieden. Of u nu iets wilt schrijven op een rouwkaart, een afscheidsspeech gaat voorbereiden of gewoon op zoek bent naar een mooie tekst voor het overlijden van een dierbare: hier vindt u wat voorbeelden waar u wellicht iets aan heeft.

Wat schrijft u als een dierbare overleden is?

Een rouwkaart of bericht helpt om het verdrietige nieuws te delen, maar ook om even stil te staan bij de persoon. Vaak zijn een paar zinnen al genoeg. Een korte spreuk, een klein gedicht of een paar woorden die echt iets zeggen over de overledene. Misschien voelt een van deze zinnen wel passend:

  • “Als iets liefs je verlaat, blijft de liefde altijd bestaan.”
  • “Liefde stopt niet waar het leven eindigt.”
  • “Voorgoed uit ons midden, maar nooit uit ons hart.”
  • “Vertrokken met de vogels, de wolken en de wind.”
  • “Een lege plek, een groot gemis." "Mooie herinneringen blijven altijd bij ons.”

U kunt aan bovenstaande woorden de naam van de overledene toevoegen, met geboortedatum en eventueel de overlijdensdatum. Vaak volgen daarna de namen van de naaste familieleden. Dan komen de details van de begrafenis of crematie, zoals de datum, tijd en locatie en het adres voor condoleancekaarten. Heeft u de tekst helder? Dan zou de volgende stap kunnen zijn om een tekst te bedenken voor op het lint bij een rouwboeket. Hierbij is er veel mogelijk Een mooie boodschap op een rouwlint maakt het afscheid nog persoonlijker.

Schrijven van een tekst voor de uitvaart

Een afscheidswoord schrijven kan zwaar aanvoelen. Vaak komen er veel herinneringen naar boven, maar is het lastig om dit tot een lopend afscheidswoord samen te voegen. Begin daarom eenvoudig; het hoeft echt niet direct perfect te zijn. Hier wat vragen die u kunnen helpen om op gang te komen:

  • Wat voelt u als u aan hem of haar denkt?
  • Wat maakte deze persoon speciaal?
  • Welke herinneringen koestert u het meest?
  • Wat gaat u het meeste missen?

Kies een herinnering die goed voelt. Vaak zeggen een paar zinnen al genoeg over zo’n herinnering. En vaak herkennen meerdere binnen het gezelschap er iets van zichzelf in, waardoor de afscheidsspeech een manier wordt om samen te herdenken. Het hoeft niet lang te zijn; juist de simpele dingen zeggen vaak het meeste.

Waar komt de rouw tekst te staan?

Misschien vindt u het fijn om de tekst een passende plek te geven. Een rouwboeket met een kaartje eraan kan een mooi gebaar zijn voor nabestaanden of misschien is uw geschreven tekst meer geschikt voor bij een hoekje in huis met een foto. Een speciaal plekje waar u even stil kunt staan bij alles wat deze persoon voor u betekent. Ook op bijzondere dagen, zoals een verjaardag of jubileum, kan het fijn zijn om de tekst opnieuw te lezen en/of een kaarsje te branden. Zo blijft de herinnering aan uw dierbare levend.

Neem uw tijd

Geef uzelf vooral de tijd. Het verlies van een dierbare en de verwerking daarvan kan beter niet overhaast gebeuren. Soms komen de juiste woorden pas later op uw pad en dat is ook helemaal oké. Heeft u vragen over een rouwboeket of zoekt u inspiratie voor passende teksten? Neem gerust contact met ons op; we staan klaar om u te helpen, ook in deze moeilijke tijd.