Rouw biedermeier
De Biedermeier is een ronde bloemrijke bloemschikking, welke wordt gemaakt van kortstelige ronde bloemen die samen een compacte halve bol vormen. Het karakter van de afzonderlijke bloem wordt hierdoor gereduceerd tot kleurvlek. In het bloemstuk worden ook seizoensgebonden bloemen gebruikt, waardoor de Biedermeier iets kan afwijken van de afbeelding. Het boeket is zeer geschikt om tijdens de plechtigheid op de kist gelegd te worden, maar is ook prima tonend voor naast de kist.
De term 'Biedermeier' komt voort uit de kunstgeschiedenis en ontstond halverwege de 19e eeuw als reactie op de uitbundige empirestijl; een stijl die werd gekenmerkt door militaire en Romeinse ornamenten. Men verlangde naar meer huiselijkheid en sierlijke, vriendelijke vormen. Dit werd gerealiseerd door voor bijvoorbeeld houtsnijwerk lichtere houtsoorten te gaan gebruiken met fraaie, verfijnde details, zoals zwanen- en harpvormen.
Het biedermeier boeket ontstond ook vanuit deze kunstperiode. Zoals eerder al genoemd betrof dit een rond bloemstuk met een bloemrijke bloemschikking. Dit boeket werd vaak in een vaas of schaal gemaakt. De gebruikte bloemen zijn kort-stelig en hebben een ronde vorm. Gezamenlijk vormen ze een compacte halve bol. Omdat het geheel compact is en de vorm van een bol heeft, oogt het stuk als 1 kleurvlak. Dit soort boeketten worden doormiddel van de korenschooftechniek gemaakt, welke zorgt voor de halve bolvorm.
Zoals je uit de naam al een beetje kunt afleiden, is de Biedermeier ontstaan in Duitsland en kwam tussen 1800 en 1850 in de mode. Letterlijk betekent de naam 'braaf' en 'rechtschapen', wat in lijn is met de ontwikkelingen en trends in die tijd. Denk hierbij aan lintjes en strikjes, lange gordijnen en behang met bloemetjes. Dit was enorm populair bij de rijkere burgers, maar tegenwoordig zouden we dit een beetje tuttig noemen.